Rösta för demokratin, mot främlingsfientligheten! Rösta för vänskap mellan Sverige och Kurdistan!

Den 11 september kommer vi gå till valurnorna för att välja en ny regering som ska styra Sverige de kommande fyra åren. Många viktiga frågor tas upp i valdebatten. Två av dessa frågor berör oss kurder mest. Sveriges NATO medlemskap och följderna av denna process och de främlingsfientliga krafternas hot mot demokratin i Sverige. Det mycket känsliga läget ger all anledning att vi som företrädare för den kurdiska diasporan gör en utförlig utvärdering om hur vi ska agera i debatten.

Vi har observerat hur en formell ansökan förvandlats till en stor internationell kris efter påtryckningar av Erdogans totalitära regim. Detta orsakade stor oro bland kurder som lever i Sverige och Finland. Hantering av frågan och överenskommelsen som slutits med Turkiet har väckt utbredd kritik bland kurder och många svenska politiker, journalister, författare som öppet visat sitt missnöje.

Som Diakurd har vi i början av processen framfört våra synpunkter i ett uttalande och poängterat vikten av Sverige och Finlands säkerhet men också förvarnat om eventuella negativa följderna av denna process om man skulle ge eftergifter till Turkiet.

Tiden visade att en del av våra farhågor var berättigade eftersom diskussionerna fortsätter och det fortfarande är oklart hur Finland och Sverige kommer att leva upp till de löften som finns i avtalet.  

Inför valet i september är det viktigt att understryka vikten av Sverige och Finlands säkerhet som samtliga riksdagspartier var överens om när man beslutade för NATO medlemskap. Därför bör kritiken inte enbart riktas mot regeringspartiet.

Både Finland och Sverige styrs av socialdemokratiska regeringar som har i åratal stött och visat solidaritet med kurdernas kamp. Vi lägger stor vikt att fortsätta med vår dialog med företrädare från regering, politiska partier och riksdagsledamöter som har ställt upp för kurdernas kamp. Stöd som uppskattas av kurder runt om världen. Stöd som vi inte ska glömma när vi går till valurnorna den 11 september.

Vi vill uppmana alla kurder att vara sakliga i sina argument och inte ger utrymme för krafter som strävar efter att skada vänskapen mellan Sverige, Finland och Kurdistan. Kurdfrågan är en internationell fråga som för eller senare ska få sin lösning av världssamfundet. Det är viktigt att båda ländernas goda relation med kurder inte tar skada av dessa diskussioner.

Vi måste också värna om demokratin och all kraft stoppa främlingsfientliga krafters frammarsch i Sverige.  Det är viktigt att vi som kurdiska diasporan fortsätter med våra ansträngningar för att bemöta nya utmaningar och också försvara våra nya hemländer mot all aggression och anklagelser från diktatorerna Putin, Erdogan och dess bundsförvanter.

Kurdiska diaspora konfederationen – Diakurd

4.9.2022

RSS
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram