Sweden and Nato

Öppet brev till NATOs General Sekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges Utrikesminister Tobias Billström

Turkiet har startat ett omfattande flygangrepp  mot kurdiska mål i Syrien och Irak. De använder syriskt luftrum som kontrolleras av amerikaner och ryssar för sina flygattacker. Hittills har över 35 civila mist sina liv och många civila byggnader såsom sjukhus, skolor, el- och vattenledningar har förstörts total av attackerna.

Det är ytterst beklagligt att både Stoltenberg och Billström försöker rättfärdiga Turkiets krigsföring mot kurder i Irak och Syrien. Enligt vilka ”Turkiet har rätt att skydda sig gentemot terrorangrepp.”

För det första; Turkiet har inte utsatts för något terrorangrepp från kurdiska grupper. Erdogan använder detta för att fortsätta sin krigsföring mot kurder.

För det andra; Turkiet angriper ett annat lands territorium och suveränitet.

För det tredje; Turkiets krigsföring har orsakat tiotals civila offer och omfattande förstörelse av offentliga byggnader.

Vi som lever och har medborgarskap i olika europeiska länder är mycket upprörda över och besvikna på Stoltenberg och Billströms resonemang.

Ert påstående stämmer inte. Det är också anmärkningsvärt att ni inte visar hänsyn till de miljontals kurder som drabbas av Turkiets folkrättskränkande angrepp.

Det kurdiska folket har rätt att leva i fred som alla andra folkgrupper i världen.

Både NATO och Sverige bör respektera det kurdiska folkets rätt att existera och få skydd av det de internationella folkrättskonventionerna och det internationella samfundet.

Turkiet vill uppenbarligen eskalera sin krigsföring, även med marktrupper.

Vi vill varna er för följderna. Det kan bidra till både total kaos och i värsta fall även ett stort krig i hela Mellanöstern med allvarliga konsekvenser. En sådan utveckling kommer påverka den europeiska ordningen eftersom miljontals kurder lever som medborgare i dessa länder.

Erdogans regim har upprepade gånger kränkt folkrätten genom att invadera annat lands territorium och fortsätter med sina hotelser.

Vi uppmanar Er att sluta rättfärdiga Turkiets aggression.

Vi uppmanar Er att fördöma och stoppa pågående aggressioner mot kurder.

Rättsstatens princip och demokrati måste även gälla det kurdiska folket.

Ta Ert ansvar som demokrati!

Fördöm Turkiets aggression!

Stoppa mördandet!

22/11/2022

DIAKURD – Kurdiska Diaspora Konfederationen

For the English versio click here!

RSS
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram